Svømmevest – Komplet test og guide

svømmevest

Artiklen indeholder reklamelinks.

En svømmevest er velegnet til aktiv vandsport tæt ved kysten. Svømmevesten adskiller sig fra en almindelig redningsvest ved at tilbyde mere bevægelsesfrihed og er ikke udstyret med en krave. Derfor er det et populært valg for folk, der dyrker vandsport tæt ved kysten (f.eks. kajak, kitesurfing og windsurfing). Når du vælger en svømmevest, er det vigtigt, du vælger en, som lever op til de europæiske og internationale krav om sikkerhed.

Nedenfor afslører vi de 7 bedste svømmeveste i 2019. Det er alt lige fra den bedste allround-svømmevest til den bedste billige svømmevest. For mere information læs vores guide til at vælge den rette svømmevest, eller se vores svar på de ofte stillede spørgsmål til svømmevest. Du kan også tage et kig på vores guide og test af redningsveste, hvis du mangler sådan en.

Svømmevest test

Herunder kan du se de 7 bedste svømmeveste i 2019. Det er alt lige fra den bedste allround-svømmevest til den bedste svømmevest til kajak.

Bedste allround svømmevest

1. Helly Hansen Sport II

Helly Hansen Sport II

Vi lægger ud med førstepladsen, som er denne Sport II vest fra Helly Hansen. En af de ting, der udmærker denne vest er – ud over kvaliteten – prisen. Den koster nemlig kun 300 kroner. Det gør det til et ganske godt køb for en vest af dette mærke.

Vesten er ISO-godkendt, men holder dog kun 50 Newton, hvilket er normalt for svømmeveste, men som ikke er garanteret opdrift nok til at holde en person flydende i koldt vand, hvor vedkommende kan være besvimet. Der er heller ikke krave på svømmeveste, derfor vil der ikke være noget til at holde hovedet oppe i den sådan situation. Du kan læse mere om forskellen mellem svømmevest og redningsveste ved punktet under ‘Ofte stillede spørgsmål’.

Denne vest er dog god til alt det, den skal nemlig at yde opdrift i et begrænset omfang til kajakroere, windsurfere og til andre aktiviteter tæt på land.

Køb Helly Hansen Sport II

Bedste billige svømmevest

2. Fit & Float Svømmevest

Fit & Float Svømmevest

Listens bedste billige svømmevest er denne sag fra Fit & Float. Her har vi at gøre med en vest, der også er på 50 Newton, men som kun koster 169 kroner.

Der er store åbninger i hals og ved armene, hvilket giver god bevægelighed. Vesten er naturligvis ISO-godkendt.

Køb Fit & Float Svømmevest

Bedste svømmevest til sejlads

3. Helly Hansen Comfort Compact

Helly Hansen Comfort Compact

Helly Hansen er på banen igen med mere norsk kvalitet i form af denne Comfort Compact-vest, som er vores bud på den bedste svømmevest til sejlads.

Vesten koster 448 kroner, men så får du også en elegant, flot, mørkerød vest, der ikke vejer meget – kun 430 gram, men som egner sig godt til sejlads tæt ved kysten. Eksempelvis jollesejlads. Vestens opdrift er nemlig på 50 Newton.

Køb Helly Hansen Comfort Compact

Bedste svømmevest til kajak

4. Helly Hansen Rider

Helly Hansen Rider

Kajaksporten kræver stor bevægelsesfrihed omkring armene, når ro-tagene skal udføres. Derfor kunne en vest som denne Rider være et godt bud. Producenten er Helly Hansen, så kvaliteten er utvivlsom.

Vesten har hårdt skum i ryggen men blødt foran, hvilket tilgodeser kajakken endnu mere. 50 Newtons opdrift og op til 90 kilos bæreevne.

Køb Helly Hansen Rider

Bedste svømmevest til kitesurfing og windsurfing

5. Helly Hansen Rider Stealth

Helly Hansen Rider Stealth

Endnu en svømmevest fra topscoreren Helly Hansen. Denne Rider Stealth-model egner sig fortræffeligt til aktiviteter som kite- og windsurfing, da den er fremstillet i blødt, bevægeligt skum, der gør den meget behagelig og rar at have på til disse meget aktive sportsgrene.

Vesten har en opdrift på 50 Newton og koster 598 kroner.

Køb Helly Hansen Rider Stealth

Bedste svømmevest til vandski og wakeboard

6. Jobe Progress Neo Vest

Jobe Progress Neo Vest

Jobe er repræsenteret i denne test ved Progress Neo-vesten, som er en dyr vest til 704 kroner. Men så har man også en flot, blå svømmevest, som også er utrolig stærk.

Vesten har dobbelt lynlås og to spænder foran. Desuden er fronten dækket af neopren, der beskytter mod slag og vandsprøjt. Vesten har en såkaldt D-ring, der gør det muligt at koble sikkerhedsliner i. Alt i alt en god vest til vandski og wakeboard.

Vesten er tilmed fremstillet med Jobes Water Drain-system, der gør, at vesten tørrer hurtigt, hvilket blandt andet er en fordel i forbindelse med transport bagefter.

Køb Jobe Progress Neo Vest

Bedste svømmevest til børn og baby

7. Konfidence Svømmevest

Konfidence Svømmevest

Vores bedste bud på en god svømmevest til de små er denne sag fra Konfidence, som kan fås i flere forskellige farver. En rigtig god vest til kun 300 kroner. Vesten er af neopren med flydeelementer, der kan tages ud og omplaceres, afhængigt af om barnet skal lære at svømme, så man får den korrekte position.

Vesten har desuden en beskyttelse på indersiden af lynlåsen, så barnet ikke kommer i klemme i lynlåsen. Vesten har en bæreevne på op til 30 kilo. Der findes forskellige modeller af svømmevesten fra Konfidence, som passer til de forskellige aldersgrupper.

Køb Konfidence Svømmevest

Svømmevest guide

I det følgende afsnit vil vi forsøge at uddybe nogle af de væsentlige ting, man skal kigge efter, når man skal ud at investere i en ny svømmevest. Hvad er en god pris eksempelvis, og hvad måles opdrift i? Vi gennemgår følgende punkter:

  • Aktivitet
  • Opdrift
  • Brugervægt
  • Pris

Aktivitet

Når man snakker om en svømmevests aktivitet, handler det om, hvilken aktivitet vesten skal bruges til. Altså om vesten egner sig bedst til svømning, kajak, windsurfing og lignende sportsgrene, eller om det måske nærmere er en regulær redningsvest til sejlads og aktiviteter langt fra land, du har brug for. Forskellen på redningsveste og svømmeveste er faktisk ikke så svær at gennemskue, hvis man har med i baghovedet at svømmeveste er til “lette” aktiviteter tæt ved land, hvor man kan svømme ind, hvis der skulle ske noget, hvorimod redningsveste er beregnet til sejlads og aktiviteter længere fra land.

Opdrift

Opdrift i svømmeveste er det, der holder vesten og dens bruger oppe, når man ligger i vandet. Opdriften skabes af det materiale, der får vesten til at flyde. Det er som regel bløde skumblokke, når det drejer sig om svømmeveste.

Der er et lovmæssigt krav om, at alle redningsveste skal være sikkerheds- og typegodkendte med en såkaldt CE-godkendelse. Så vær opmærksom på, at din vest opfylder dette krav, selv om langt de fleste gør. Kravet sikrer blandt andet, at vesten har den nødvendige opdrift.

Svømmeveste har som regel en opdrift på 50 Newton, som det hedder (50 N). Dette tal er nemlig minimumskravet. 50 N svarer ca. til en opdrift på 5 kilo hos voksne på 70 kilo eller derover. Det vil sige, at 50 N kan holde 5 kilo kropsvægt oppe. Selvom vandet også har en opdrift i sig selv, er 50 N i den lave ende, og disse veste anbefales derfor kun til børn eller øvede svømmere, der opholder sig tæt under land og ikke er alene. Det er altså, i sagens natur, ikke en redningsvest. 50 N er nemlig ikke nok til at holde dig oppe, hvis du er bevidstløs.

Kommer man op på mere end 50 N, eksempelvis 100 N, er der som regel tale om redningsvest. Den vil så selvsagt  yde mere opdrift og sikkerhed, men man er stadig ikke garanteret fuld opdrift ved bevidstløshed. Disse veste bør derfor også kun benyttes i kystnært vand. Børn kan også bære en redningsvest med 100 N.

Trækker man derimod i en redningsvest med 150 N, er man mere på den sikre side. Her vil man nemlig få en vest med fuldt garanteret sikkerhed i alle farvande, med mindre man bærer tungt sejlertøj.

Den øverste klasse af redningsveste har 250 N. Her er der garanti uanset beklædning, uanset hvilken type farvand, man befinder sig i.

Brugervægt

Brugervægten på svømmeveste henviser til den anbefalede vægt, som vesten egner sig til. Det vigtigt, at man tjekker denne vægtgrænse – ofte står tallet i nakken af vesten. Her vil maksimumvægten for brugeren være angivet. Du skal naturligvis følge anvisningerne til punkt og prikke, hvis du vil være på den sikre side.

Pris

Pris og kvalitet hænger som bekendt som regel sammen, også når det handler om svømmeveste. Men det afhænger også af, om vesten er beregnet til børn eller voksne, og om det er en svømmevest eller en normal redningsvest. Priserne varierer således fra et par hundrede kroner og til op mod 1.000 kroner. Denne listes topscorer har for eksempel en pris på over 700 kroner, mens den billigste kan erhverves for under 200 kroner.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en svømmevest?

En svømmevest er en slags redningsvest, man ifører sig, når man skal dyrke vandrelaterede aktiviteter. En svømmevest er mindre og svagere end en rigtig redningsvest, så disse bør ikke forveksles. En svømmevest har til gengæld store åbninger ved arme og hals, hvilket giver god bevægelsesfrihed.

Hvad er forskellen på en svømmevest og en redningsvest?

En svømmevest er ofte lille og let, da disse egenskaber tillader brugeren af vesten at være mere mobil og bevægelig i sin aktivitet. Derfor er svømmeveste god til aktive sportsgrene som kajak og surfing. Svømmeveste har ikke så megen opdrift som redningsveste, og derfor er de bedst til aktiviteter tæt ved land, hvor man lettere kan svømme ind på stranden i tilfælde af en ulykke. Opdriftsmaterialet sidder her både på ryg og bryst, hvilket også giver bedre svømmeegenskaber.

Regulære redningsveste derimod er større og kraftigere og mere upraktiske til fysiske aktiviteter som de ovennævnte, men de er til gengæld mere robuste og har en større opdrift, hvilket er vigtigt, hvis uheldet er ude. Redningsveste har desuden – modsat svømmeveste – en stor krave, som har til formål at holde hovedet oppe på brugeren i tilfælde af, at vedkommende er udmattet eller endda besvimet. Derfor er redningsveste gode – og vigtige – til sejlads, der foregår langt fra land og i meget koldt vand.

Men uanset hvad er en hvilken som helst vest naturligvis bedre end ingen vest. Sikkerhed frem for alt!

Hvad er svømmevesten beregnet til?

En svømmevest er beregnet til aktiviteter som kajak, kano, surfing, windsurfing, vandski og wakeboard. Den er ikke designet til aktivitet langt ude på dybt farvand med størm, hvor man befinder sig langt væk fra kysten. En svømmevest er nemlig beregnet til aktivitet nær kyst og strand. Derfor er der mange kajakroere, surfere, windsurfere, kitesurfere, wakeboardere og vandskiudøvere, eftersom disse vandsportsgrene har det tilfælles, at det ofte foregår tæt ved kysten.

Skal jeg rengøre min svømmevest efter brug?

Det er en god ide at skylle sin svømmevest efter brug med ferskvand. Det er nemlig vigtigt at få skyllet saltvandet af, da det kan tære på vesten, hvis det får lov at sidde. Så hvis du er interesseret i, at din svømmevest skal holde sig i mange år, så brug de ekstra sekunder/minutter på at vaske den efter brug.

Hvor lang tid går der, før svømmevesten er ubrugelig/nedslidt?

Der er ingen aldersbegrænsning på svømmeveste. Så længe den ser god ud og føles blød og stærk, kan den bruges. Er den mør og hullet af mug og salt, er det en ide at overveje en ny. Det er også altid en god ide jævnligt at tjekke, at remme og seler fungerer og lukker, som de skal.

Hvad er CE-godkendelse og ISO-godkendelse for noget?

CE-mærket angiver, at producenten af redningsvesten overholder den gældende EU-lovgivning på området. Det er med andre ord din garanti for, at sikkerheden er i orden. Man bør ikke anskaffe sig en vest, der ikke er CE-mærket eller ISO-mærket.

En ISO-godkendelse, der står for International Organization for Standardization, er en af verdens største og mest udbredte garanter for internationale standarder.

Hvilke producenter udvikler svømmeveste, som lever op til de europæiske og internationale krav om sikkerhed?

Hvis du vælger en svømmevest fra en producent, som ikke lever op til EU’s og de internationale krav om sikkerhed, så kan du komme i stor fare. Så når det kommer til valget af svømmevest, anbefaler vi, at du køber en svømmevest fra én af følgende producenter, som lever op til EU’s og de internationale krav om sikkerhed:

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *