Redningsvest – Komplet test og guide

Artiklen indeholder reklamelinks.

Hvert år er der alt for mange mennesker, der kommer ud for en ulykke på grund af mangel på respekt for havet. Hvis du ikke er interesseret i en ulykke, så skal du anskaffe dig en redningsvest. Redningsveste er rent faktisk lovpligtige at have om bord på alle både, der forlader havnen, og der skal være nok til alle om bord. Man skal desuden huske at sikre sig, at vestene er sikkerhedsgodkendt. Redningsvesten sørger for, at du ikke drukner, hvis du falder overbord. Og det er netop redningsvestens opdrift, der har til formål at holde dig oppe over vandet selv ved bevidstløshed. Valget af redningsvest kan være forskellen mellem liv og død – men hvilken en skal du vælge?

Nedenfor afslører vi de 10 bedste redningsveste i 2019. Det er alt lige fra den bedste allround redningsvest til den bedste redningsvest til baby. For mere information så læs vores guide til at vælge den rette redningsvest eller se vores svar på de ofte stillede spørgsmål til redningsvest. Hvis du er interesseret i mere specifikke tests af redningsveste, så læs vores test af enten oppustelig redningsvest, svømmevest, redningsvest til baby eller redningsvest til hund.

Redningsvest test

Herunder kan du se de 10 bedste redningsveste i 2019. Det er alt lige fra den bedste allround redningsvest til den bedste redningsvest til børn.

Bedste allround redningsvest

1. Lalizas Klassisk Redningsvest

Lalizas Klassisk Redningsvest

Testens bedste allrounder er denne klassiske model fra Lalizas. Vesten er godt nok ikke oppustelig og har kun en opdrift på 100 N og en brugervægt på mellem 40 kilo og 90 kilo. Men vesten har en lille krave, der gør den mere bevægelig, selv om det ikke er en svømmevest. Det er desuden en meget billig vest – prisen er 217 kroner. Og med lynlås, bælte, bindebånd, refleks og signal-fløjte har den det nødvendige.

Vesten lever op til de europæiske og internationale krav om sikkerhed.

Køb Lalizas Klassisk Redningsvest

Bedste allround oppustelig redningsvest

2. Viking RescYou Atlantic

Viking RescYou Atlantic

Prisen for den bedste allround oppustelig redningsvest går til denne RescYou Atlantic vest fra Viking. Her er tale om en oppustelig redningsvest på 150 N, der har en brugervægt på 100 kilo. Vesten kan både pustes op automatisk, når den rammer vandet, eller manuelt.

Prisen er 663 kroner, men så får du også en god og let redningsvest, der samtidig er meget sikker. Vesten er ISO- og CE-godkendt, hvilket vil sige, at den lever op til de europæiske- og internationale krav om sikkerhed.

Køb Viking RescYou Atlantic

Bedste billige oppustelige redningsvest

3. Sailor Oppustelig Redningsvest

Sailor Oppustelig Redningsvest

På tredjepladsen finder vi denne oppustelige vest fra mærket Sailor. Vesten er på 150 N og har en brugervægt på 100 kilo. Der hvor denne redningsvest udmærker sig er på prisen. Den koster nemlig under 600 kroner, hvilket er en god pris for en selvoppustelig redningsvest.

Vesten er ISO-godkendt (dvs. lever op til internationale krav om sikkerhed) og puster sig automatisk op, når den kommer i vand. Denne redningsvest har desuden medfølgende indbygget D-ring.

Køb Sailor Oppustelig Redningsvest

Bedste luksuriøse redningsvest

4. Viking RescYou Conquest Harness

Viking RescYou Conquest Harness

Danske Viking er på banen for anden gang i denne guide med en Conquest Harness-model, ligeledes fra RescYou-serien. Her har vi en dyr oppustelig redningsvest til 1.244 kroner, men så får man også firmaets topmodel. Vesten holder 150 N og en brugervægt på 100 kilo og pustes automatisk op. Der medfølger desuden D-ring.

Vesten vejer blot et kilo i sig selv, så den er meget let og handy. Den kan endvidere gøres fast til overtøjet ved hjælp af en speciel pindelukning. Vesten er både ISO-godkendt og CE-godkendt, så du er garanteret en redningsvest, der lever op til kravene om sikkerhed.

Køb Viking RescYou Conquest Harness

Bedste redningsvest til sejlads

5. Helly Hansen Navigare Scan

Helly Hansen Navigare Scan

Norske Helly Hansen er et sikkert kort i en test som denne. Helly Hansen er kendt for høj kvalitet og med den klassiske redningsvest Helly Hansen Navigare Scan er du garanteret kvalitet i allerhøjeste grad. Det er en redningsvest i en typisk orange farve, og vesten er beregnet til sejlads. Vesten har en stor, kraftig krave, der holder hovedet oven vande. Så hvis uheldet skulle være ude, så holder vesten dig oppe – også hvis du er bevidstløs.

Vesten er udstyret med ting som gør den mere sikker heriblandt reflekser og fløjte. Modellen er på 100 N og har en bred brugervægt fra 30 til 90 kilo. Opdriftselementerne er som på mange redningsveste til dette brug placeret foran på brystet, så personen i vesten automatisk vendes om, når vedkommende ligger i vandet.

Prisen ligger på de 367 kroner og vesten er ISO-godkendt (lever op til internationale krav om sikkerhed).

Køb Helly Hansen Navigare Scan

Bedste redningsvest til kajak

6. Helly Hansen Sport II

Helly Hansen Sport II

Helly Hansen er repræsenteret på listen for anden gang med denne Sport II kajakvest. Her er tale om en billig svømmevest – prisen er 300 kroner – men opdriften er dog også kun på 50 N. Det gør den velegnet til kajakaktiviteter, da der er en høj grad af bevægelsesfrihed i vesten men en mindre grad af sikkerhed. Da det er en svømmevest, er der ingen krave på, hvilket udelukker brug i meget åbent vand væk fra kysten, hvor man er i fare for at miste bevidstheden. Uden en krave kan vesten nemlig ikke holde hovedet oppe. Men den fungerer fremragende som en svømmevest til vandsportsgrene som kajak.

Vesten er CE-godkendt og ISO-godkendt og lever derfor op til de sikkerhedsmæssige krav.

Køb Helly Hansen Sport II

Bedste redningsvest til windsurfing, kitesurfing, wakeboard og vandski

7. Helly Hansen Rider

Helly Hansen Rider

Denne Helly Hansen Rider-model egner sig særdeles godt til surfing af forskelig slags. Vesten, der er på 50 N, er en svømmevest, der har en brugervægt på 30 til 90 kilo.

Vesten er flot og stilsikker og giver samtidig en masser af rum til bevægelse. Er dog ligesom listens sjetteplads ikke egnet til situationer, hvor man befinder sig ude på dybt vand og langt væk fra kysten. Også denne vest er godkendt og er derfor 100% sikker.

Køb Helly Hansen Rider

Bedste redningsvest til baby

8. Lalizas Redningsvest Til Baby

Lalizas Redningsvest Til Baby

Skal junior med på sejlturen, er det selvfølgelig nødvendigt med en redningsvest. Her er denne Lalizas redningsvest et godt bud. Vesten har nemlig en brugervægt helt ned til tre kilo, men holder samtidig en Newton-niveau på 100, hvilket er mere end rigeligt!

Vesten har en stor, komfortabel krave, der yder god sikkerhed for babyen. Vesten, der selvfølgelig er godkendt og lever op til de internationale krav om sikkerhed, koster desuden kun 199 kroner.

Køb Lalizas Redningsvest Til Baby

Bedste redningsvest til børn

9. MarineWorld Redningsvest Til Børn

MarineWorld Redningsvest Til Børn

Til børn er denne MarineWorld-vest et godt køb. Her får man en redningsvest med en brugervægt på mellem 15 og 40 kilo og 100 N, hvilket er rigeligt til børn.

Prisen er, ligesom baby-vesten, på 199 kroner, hvilket gør det til en billig redningsvest. Vesten opfylder alle krav til sikkerhed. Udover det er den udstyret med signal-fløjte, reflekser, lynlås og andet som i visse tilfælde kan have en afgørende betydning for barnets overlevelse.

Køb MarineWorld Redningsvest Til Børn

Bedste redningsvest til hund

10. Ruffwear Redningsvest Til Hund

Ruffwear Redningsvest Til Hund

Selvfølgelig skal det også være muligt at få hunden med ud at sejle. Det sørger Ruffwear for med denne vest, der er designet til menneskets bedste ven.

Det er en relativ dyr vest – prisen er 679 kroner –  men så får man også stor sikkerhed, og vesten passer til langt de fleste hunderacer. Opdriftselementerne gør, at hunden kommer til at ligge rigtigt i vandet, hvis den skulle falde i. Du finder ikke en redningsvest til din hund, der er mere sikker end den fra Ruffwear!

Køb Ruffwear Redningsvest Til Hund

Redningsvest guide

Det kan være svært at vide, hvad man skal kigge efter, når man skal købe en redningsvest. Hvad er brugervægt, og hvor meget betyder opdriften? Og hvad er en god pris for en vest?

Guiden her forsøger at besvare disse spørgsmål så godt som muligt for at ruste dig bedre til at vælge din nye redningsvest.

  • Aktivitet
  • Opdrift
  • Brugervægt
  • Pris

Aktivitet

Når man snakker om en redningsvests aktivitet, henvises der slet og ret bare til, hvilken aktivitet vesten skal bruges til. Altså om redningsvesten egner sig bedst til sejlads, som de oppustelige veste gør, eller om det eksempelvis er en svømmevest, der bruges til svømning, kajak, windsurfing og lignende.

Svømmeveste er som regel mindre og lettere, hvilket tillader brugeren at være mere mobil og bevægelig blandt andet fordi de ikke har en stor krave. Derfor er svømmeveste god til sportsgrene som kajak og surfing. Disse veste har knapt så megen opdrift som almindelige redningsveste, og derfor er de bedst til aktiviteter tæt ved land.

Regulære redningsveste er større og mere upraktiske til fysiske aktiviteter, men de er til gengæld mere robuste og har en større opdrift, hvilket er vigtigt, hvis uheldet er ude. Derfor er redningsveste gode – og vigtige – til sejlads, der foregår langt fra land.

Men uanset hvad er en hvilken som helst vest bedre end ingen vest!

Opdrift

Opdrift i redningsveste er det, der holder vesten og dens bruger oppe i vandet. Opdriften bestemmes af det materiale, der får vesten til at flyde. Det kan være luft i oppustelige veste eller bløde skumblokke.

Der er et krav om, at alle redningsveste skal være sikkerheds- og typegodkendte med en såkaldt CE-godkendelse. Så hold øje med, at din vest opfylder dette krav. Kravet sikrer blandt andet, at vesten har en nødvendig opdrift.

Redningsveste har som minimum en opdrift på 50 Newton (50 N). 50 N svarer ca. til en opdrift på 5 kilo hos voksne på 70 kilo eller derover. Det vil sige, at 50 N kan holde 5 kilo kropsvægt oppe. Selvom vandet også har en opdrift i sig selv, er 50 N i den lave ende, og disse redningsveste anbefales kun børn eller øvede svømmere, der opholder sig tæt under land og ikke er alene. 50 N er nemlig ikke nok til at holde dig oppe, hvis du er bevidstløs.

Kommer man op på 100 N, er der selvsagt mere opdrift og sikkerhed, men man er stadig ikke garanteret fuld opdrift ved bevidstløshed. Disse veste bør derfor også kun benyttes i kystnært vand. Børn kan også bære en redningsvest med 100 N.

Trækker man derimod i en redningsvest med 150 N, er man mere på den sikre side. Her vil man nemlig få en vest med fuldt garanteret sikkerhed i alle farvande, med mindre man bærer tungt sejlertøj.

Den øverste klasse af redningsveste har 250 N. Her er der garanti uanset beklædning, uanset hvilken type farvand, man befinder sig i.

Brugervægt

Brugervægt henviser til den anbefalede vægt, som redningsvesten egner sig til. Her er det vigtigt, at man tjekker vægtgrænsen – som regel står tallet i nakken af vesten. Her vil maksimumvægten for brugeren være angivet. Du skal naturligvis følge anvisningerne til punkt og prikke, hvis du vil være på den sikre side.

Pris

Pris og kvalitet hænger som bekendt som regel sammen. Også i denne sammenhæng. Men det afhænger også af, om vesten er beregnet til børn eller voksne, og om det er en svømmevest eller en normal redningsvest. Priserne varierer således fra et par hundrede kroner og op til langt over 1.000 kroner. Denne listes topscorer har for eksempel en pris vel over 1.200 kroner, mens den billigste kan erhverves for under 200 kroner.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en redningsvest?

En redningsvest er en sikkerhedsbeklædning, der har til formål at holde forulykkede sejlere eller fiskere oppe, når de ligger i vandet. En svømmevest er lettere og giver mere bevægelighed og sikrer opdrift, når man dyrker sportsgrene i vandet.

Hvornår skal jeg have en redningsvest på?

Det er lovpligtigt, at have redningsvest med til alle ombord, når man befinder sig på et fartøj, der ikke er fortøjret i havn. Alle både og skibe skal medbringe redningsveste nok til alle passagerer om bord. Der er dog en god ide som udgangspunkt altid at have redningsvest på, når man er i nærheden af dybt vand.

Ved sejlads i kajak og kano kan specifikke regler gælde, så man bør tjekke lokale klubbers reglement, men som udgangspunkt gælder de samme regler her som ved skibe og både. Det vil sige, at man skal have rednings- eller svømmevest på, når man er ude i sin kajak eller kano.

Hvad er forskellen på redningsvest, oppustelig redningsvest og svømmevest?

Man skelner mellem forskellige typer redningsveste. Svømmevesten er beregnet vandsportsgrene som kajak og surfing, fordi den som regel mindre og lettere og ikke har en stor krave, hvilket tillader brugeren at være mere mobil og bevægelig. Disse veste har dog knapt så megen opdrift som almindelige redningsveste, og derfor er de bedst og mest sikre til aktiviteter tæt ved land. Opdriftsmaterialet sidder her både på ryg og bryst, hvilket også giver bedre svømmeegenskaber.

Regulære redningsveste er større og måske også mere upraktiske og uhandy til fysiske aktiviteter, men de er til gengæld mere kraftige og har en større opdrift, hvilket er vigtigt, hvis uheldet er ude. Nogle er oppustelige, andre er lavet af bløde skumblokke, der giver opdrift. Redningsveste har desuden robuste kraver til at hvile hovedet på, hvis man ligger længe i vandet. Opdriftsmaterialet på redningsveste sidder i kraven og på brystet, så man kommer til at ligge korrekt på ryggen i vandet. Derfor er redningsveste gode – og vigtige – til sejlads, der foregår langt fra land.

Skal jeg rengøre min redningsvest efter brug?

Det er en god ide at vaske eller skylle sin redningsvest i ferskvand efter brug, da der kan være kommet saltvand på. Saltet kan – hvis det ikke vaskes af – mugne og tære på materialet og med tiden ødelægge det. Ellers kræver redningsveste ikke megen vedligehold. Det er dog altid en god ide jævnligt at tjekke, at remme og seler fungerer og lukker, som de skal, og prøve fløjten af, hvis der sidder sådan en på vesten. Sikkerhed frem for alt.

Hvornår ved jeg, at en redningsvest skal erstattes? Hvad er levetiden for en redningsvest?

Det korte svar er, at det ved man, når vesten ikke længere kan bruges til det, den skal. Det vil sige, at hvis der er hul i den, hvis selerne ikke fungerer, eller hvis opdriftsmaterialet ikke længer holder oppe, som det skal. Det er derfor vigtigt at tage et tjek engang i mellem. Men ellers er der ikke som sådan en udløbsdato for redningsveste.

Skal børn have en redningsvest på?

Ja, hvis de er om bord på en båd, der ikke ligger fortøjret i havn. Ellers er det op til forældrene at vurdere, om det er nødvendigt. Det er dog altid en god ide med en svømme- eller redningsvest til børn.

Skal jeg erstatte min oppustelig redningsvest efter brug?

Hvis det er en redningsvest, der automatisk puster sig op, når den kommer i vand, er det som regel nødvendigt at erstatte/genoplade den mekanisme, der får vesten til at puste sig op. Det kan være en lille CO2- eller gasflaske eller cylinder. Men selve vesten bør kunne bruges igen og igen.

Hvad er en D-ring?

En D-ring er en metalring, der sidder foran på vesten, hvori man kan fastgøre en sikkerhedsline, der igen kan gøres fast til båden. Søsportens Sikkerhedsråd anbefaler faktisk, at man til al fritidssejlads benytter en redningsvest med indbygget D-ring og en CE-godkendt livline til. Specielt i dårligt vejr, når det er mørkt, eller hvis man er alene om bord, er det en ubetinget nødvendighed, så man i hvert fald minimerer risikoen for, at man kommer for langt væk fra båden i tilfælde af en ulykke.

Hvad betyder et CE-mærke og ISO-godkendelse?

CE-mærket angiver, at producenten af redningsvesten overholder den gældende EU-lovgivning på området. Det er med andre ord din garanti for, at sikkerheden er i orden. Man bør ikke anskaffe sig en vest, der ikke er CE-mærket eller ISO-mærket.

En ISO-godkendelse, der står for International Organization for Standardization, er en af verdens største og mest udbredte garanter for internationale standarder.

Hvilke producenter skal man købe en redningsvest fra?

Du skal være meget omhyggelig med, hvilken producent du køber din redningsvest fra. Sikkerhedsudstyr – som en redningsvest – er ikke noget, du skal forsøge at spare penge på. Her handler det i stedet om at vælge en producent, som udvikler redningsveste, der lever op til EU’s og de internationale krav. Hvis du vælger en af følgende producenter, er du garanteret en 100% sikker redningsvest af høj kvalitet:

5/5 - (20 votes)

Indholdsfortegnelse

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *