Spinnestang – Komplet test og guide

spinnestang

Artiklen indeholder reklamelinks.

En spinnestang er en fiskestang, som er beregnet til spinnefiskeri. Spinnefiskeri dyrkes ved at anvende tunge, kunstige agn (for eksempel blink, spinner, wobler, pirk og jig), som lokker fisken til at bide på krogen. Du kan anvende en spinnestang til mange forskellige fiskeriformer (kystfiskeri er nok den mest almindelige fiskeriform for spinnestænger) og fange en lang række fiskearter. Spinnestangen er naturligvis fundamentet for, at du kan dyrke dit spinnefiskeri, men det kan være en lang og besværlig proces at vælge den helt rigtige spinnestang.

Nedenfor får du et overblik over de 10 bedste spinnestænger i 2019. Alt lige fra den bedste allround spinnestang til den bedste billige spinnestang. Hvis du er interesseret i mere information om, hvordan man vælger den rette spinnestang, så kan du med fordel læse vores guide eller se vores svar på de ofte stillede spørgsmål til spinnestænger.

Spinnestang test

Herunder kan du læse mere om de 10 bedste spinnestænger i 2019. Det er alt lige fra den bedste allround spinnestang til bedste billige spinnestang. Der er altså lidt til enhver smag og ethvert budget.

Bedste allround spinnestang

1. Shimano Speedmaster DX

Shimano Speedmaster DX

Vi går lige til sagen. Testens vinder kommer fra en af sværvægterne på markedet, den japanske fiskestangsproducent Shimano. Modellen hedder DX og tilhører den nye serie af Shimanos populære Speedmaster-stænger.

Fiskestangen er god til brug både på kysten og i større søer, da stangen har en velafbalanceret klinge, der egner sig godt til lange kast. Det er desuden en stærk stang med en kraftig anordning til hjulet.

Designet er klassisk og afdæmpet men stadig elegant med sin sorte klinge og det flotte korkhåndtag. Til fiskestangen medfølger naturligvis et stofetui.

Prisen for denne testvinder er 1399 kroner.

Køb Shimano Speedmaster DX

En tæt andenplads

2. Savage Gear Parabellum CCS

Savage Gear Parabellum CCS

Testens sølvmedalje går til denne Parabellum CCS-model fra Savage Gear, som er en ny-udvikling af den lidt ældre og populære Parabellum CC-model. Stangen er en god allrounder til prisen, som ligger på samme prisniveau som førstepladsen på denne liste.

Parabellum CC er ligeledes en meget klassisk og enkel stang, der med sin lette carbon-klinge både er robust og smidig. Stangen egner sig godt til lange kast og er samtidig meget præcis, hvilket gør den god til først og fremmest kystfiskeri men også nærmest ideel til fiskeri i søer og åer.

Stangen har korkhåndtag, kommer i en stofpose og koster 1399 kr.

Køb Savage Gear Parabellum CC

Bedste billig spinnestang

3. Westland Coast

Westland Coast

Her får man en yderst solid allround-stang til en meget billig pris. Westland Coast-stangen, der kan erhverves for få hundrede kroner, er udført i kulfiber og har håndtag i kork.

Fiskestangen er på grund af sin lave pris et godt bud på en god begynderstang, der både kan bruges på kysten og i åer og søer.

Blandt denne stangs øvrige kvalitetter kan nævnes, at det yderste led, som jo i sagens natur belastes kraftigt under bid, er forstærket, så det skulle holde længere. Spinnestangen er prissat til små 240 kroner.

Køb Westland Coast

Bedste UL/ultralet spinnestang

4. Shimano Technium Trout Area

Shimano Technium Trout Area

Shimanos anden fiskestang på listen er denne lille, todelte Technium Trout Area. Stangen fås kun op til sølle 6,4 fod, men vejer til gengæld ikke mere end 73 gram. Stangen er på grund af sin lille størrelse velegnet til mindre discipliner i lystfiskeriet såsom put and take-fiskeri, aborrefiskeri eller let fiskeri på kysten. Den beskedne størrelse betyder dog også, at man skal huske, at man kun kan binde lette spinnere og blink på. Et godt og let alternativ til en større, tungere stang.

Spinnestangen har håndtag i kork, og der medfølger et stofetui. I øjeklikket kan du få Shimano Technium Trout Area til 1149 kroner.

Køb Shimano Technium Trout Area

Bedste rejse spinnestang

5. Ron Thompson Travel XP

Ron Thompson Travel XP

Gode, gamle Ron Thompson er nok en velkendt leverandør af fiskestænger for de fleste lystfiskere, da virksomheden laver gode allroundstænger til priser, hvor alle kan være med. Men ud over at producere begynderstænger er mærket også repræsenteret på listen i form af denne Travel XP-stang. Her er, som navnet antyder, tale om en udmærket rejsestang, blandt andet fordi stangen kan deles i hele seks stykker (afhængig af hvilken længde du vælger). Når den er pakket sammen, vil stangen således kun have en længde på mellem 66 cm og 82 cm afhængig af modellens størrelse.

Fiskestangen har en forstærket karbonklinge, og der medfølger selvfølgelig en stofpose til at transportere stangen i. Travel XP er desuden en forholdsvis billig fiskestang: Den vejledende pris ligger nemlig kun på omkring 699 kroner. Bestemt en solid, skudsikker fiskestang til prisen. Og til fiskerejsen.

Køb Ron Thompson Travel XP

Resten af de bedste spinnestænger

6. Westin W8 Spin

Westin W8 Spin

Med denne spinnestang bevæger vi os lidt højere op i både kvalitets- og prisniveau. Westin W8 Spin er ikke en fiskestang for begyndere. Prisen ligger på omkring 4.000 kroner, men så får man også en lækker og yderst følsom stang.

Fiskestangen har fantastiske kasteegenskaber, og den øgede følsomhed giver en god føling med bid og hug. Dertil kommer, at hver stang er unik, da alle klinger er håndmalede med hvert sit mønster. Et lille, anderledes gimmick. Helt klart en stang for den drevne og kræsne lystfisker.

Køb Westin W8 Spin

7. Daiwa Legalis Spin

Daiwa Legalis Spin

På syvendepladsen finder vi denne Daiwa Legalis Spin. Stangen er en alsidig størrelse, der kan bruges til de fleste typer fiskeri, men det, denne stang overordnet set udmærker sig ved, er prisen. Daiwa Legalis Spin koster nemlig under 300 kroner, hvilket gør den til en god begynderstang. Her får man dog stadig en kulfiberstang og korkgreb, som man ellers ser på dyrere stænger. Det betyder, at man får meget fiskestang for pengene, uden at man nødvendigvis sætter til på kvaliteten, for netop kvaliteten er et område, som japanske Daiwa prioriterer højt.

En solid stang til små penge med andre ord.

Køb Daiwa Legalis Spin

8. Abu Suverän

Abu Suverän

Velkendte Abu Garcia har selvfølgelig også klaret den hele vejen til vores top 10-liste. Den svenske fiskestangsproducent kan snart fejre sit 100 års jubilæum som et førende mærke inden for lystfiskerudstyr, og det forpligter naturligvis.

Abu Garcias første fiskestang på denne liste er denne Suverän-stang. Udført i stilsikkert, nordisk design er denne stang god til fiskeri på kyst såvel som i åer og søer og angiveligt særligt rettet mod skandinaviske fiskevande. Stangen fås dog kun i 9 og 10 fods modeller, men svensk kvalitet fornægter sig ikke, og her får man en god allroundstang.

Køb Abu Suverän

9. Westin W3 Spin

Westin W3 Spin

Endnu en fiskestang fra Westin har fundet vej til listen i denne test. W3-stangen her er beregnet til spinnefiskeri på længere distancer som eksempelvis på kysten, blandt andet fordi den er kraftig nok til at bære tungere spinnere og blink, som gør det muligt at kommer langt ud på hvert kast. Det betyder, at man kan affiske et større område og dermed have større mulighed for fangst. Og det er jo det, det hele i bund og grund handler om.

Denne fiskestang ligger et sted i midterfeltet med en pris på omkring de 1.000 kroner.

Køb Westin W3 Spin

10. Abu Svartzonker Spin

Abu Svartzonker Spin

Svenskerne har gjort det igen, og Abus anden stang på listen er denne Svartzonker Spin. Stangen har navn efter den berømte svenske predator-fisker Claes “Svartzonker” Claesson, der har bidraget til udviklingen med sin enorme viden om dette felt.

En stærk fiskestang, der således velegner sig til geddefiskeri og andre krævende former for jagt på store, stærke rovfisk. Men det er også en alsidig stang, der kan bruges til fiskeri på kysten efter for eksempel havørreder. Prisen er også stærk – fiskestangen koster nemlig omkring 1.000 kroner.

Køb Abu Svartzonker Spin

Spinnestang guide

Når du kigger på spinnestænger på nettet og i fysiske butikker, så vil du støde på en række begreber, som du nok ikke kender til. Så hvis du vil være 100% sikker på, at du vælger den helt rette spinnestang, så anbefaler vi, at du læser vores guide nedenfor. I guiden gennemgår vi fiskestangens elementer og de ting, der vil have indflydelse på dit valg af spinnestang på et overordnet plan, så alle kan være med.

  • Materiale
  • Længde
  • Aktion
  • Kastevægt
  • Dele
  • Øjer
  • Håndtag
  • Pris

Materiale

De fleste stænger i dag er produceret i kulfiber, hvilket også er det bedste materiale. Kulfiber er stærkt og kan klare store belastninger, men er samtidigt smidigt og bøjeligt. De fleste fiskestænger – i hvert fald over en vis pris – har i dag greb eller håndtag af kork.

Længde

Længden af din spinnestang varierer efter, hvilket formål den skal have. Kortere stænger – eksempelvis fra 6 til 8 fod – er gode til åer og små søer, mens længere stænger på 9 til 10 eller endda helt op til 12 fod egner sig godt til kystfiskeri. Normalt vælger man dog en stang på 9-10 fod, da det er en god allroundlængde.

Længden er især vigtig på kysten, hvor fiskene står længere ude, og det kan være svært at kaste ud uden en lang stang.

Aktion

Aktion angiver, hvordan og hvor meget, fiskestangen bøjer og hvorhenne. Nogle stænger bøjer højt oppe ved spidsen, når der er belastning på, andre bøjer midt på, og endelig er der fiskestænger, der giver sig helt nede ved grebet.

Disse forskelle er vigtige for, hvilken type fiskeri, du går efter. En stang, der bøjer i spidsen – kaldet topaktion – vil være meget præcis men kan til gengæld ikke kaste så langt. Det omvendte gør sig gældende med stænger med helaktion, altså hvor stangen bøjer helt nede ved roden. Her vil man kunne kaste langt men knapt så præcis. Denne type stang vil være god på kysten men ikke så brugbar i åerne. En gylden middelvej er selvfølgelig en stang med halvaktion, hvor stangen bøjer på midten.

Aktionen har også betydning for, hvor hårdt det er nødvendigt at kaste. Fisker man med en blød stang med topaktion, skal der lægges flere kræfter i et kast for at komme langt ud i vandet, mens en hårdere stang med helaktion blot kræver et let svirp for at slynge agnet ud. Sådan føles det i hvert fald.

Kastevægt

Fiskestangens kastevægt indikerer, hvor meget vægt det anbefales, at man binder på som agn. Kastevægten står som regel for neden på stangen. Her kan man se, hvor tunge blink og spinnere, man kan sætte på, og om man bør være forsigtig, hvis man bruger tungere agn.

Dele

Hvor vigtigt er det, om fiskestangen skilles ad i to eller fire dele? Det kommer igen an på, hvad man skal bruge sin stang til. For hvert led giver i princippet stangen et svagt punkt. Et punkt, hvor stangen har større tilbøjelighed til at knække under stor belastning. Derfor kan det være en fordel med færre dele. Det bevarer også stangens fiskeegenskaber. Stangen er så til gengæld mere upraktisk at transportere.

Der findes endog såkaldte teleskopstænger eller rejsestænger, der er beregnet til samme formål. De er delt i måske seks eller flere dele og kan derfor let medbringes på tur. Men her vil man så gå på kompromis med stangens fiskeegenskaber.

Øjer

Øjerne er de små ringe af metal, der sidder på fiskestangen. De leder linen op til spidsen. Jo flere der er, jo bedre fordeles presset, når der er bid. Samtidig har man også god føling med fisken under kampen, når linen er i stand til at følge stangens krumning og bevægelser. Det kan derfor være en god ide at have i baghovedet, at der gerne må være mange øjer på fiskestangen, når man skal erhverve sig en ny stang.

Håndtag

De fleste håndtag eller greb på fiskestænger er i dag fremstillet af kork. Dette materiale er nemlig både let og sikrer et godt greb, selv når stangen eller hænderne er våde.

Man kan også finde fiskestænger med plastik- eller skumgummigreb, men det er nok mest en smags sags, hvad man foretrækker. Der er dog næppe nogen tvivl om, at korkhåndtagene er pæne at se på samtidig.

Pris

Som man kan se i vores guide, varierer priserne på fiskestænger meget. Og som med alt andet er der også her en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Men det er også vigtigt at gøre sig klart, hvad man skal bruge sin stang til. For det kan ikke betale sig at kaste store summer efter en lang, dyr kyststang, hvis man alligevel oftest fisker i åer og søer. Eller omvendt.

Heldigvis findes der en bred vifte af gode allroundstænger, som tilbyder lidt af det hele. Flere af dem er med på denne liste. Priserne her er typisk omkring 900 til 1.500 kroner. Billige, nogenlunde solide stænger kan ligefrem erhverves til under 3-400 kroner, mens der i den anden ende af skalaen nærmest ikke er noget loft for, hvor meget eksklusive stænger kan koste.

Igen er det altså et spørgsmål og formål og smag og behag.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en spinnestang?

En spinnestang er en fiskestang, der anvendes til den type lystfiskeri, hvor man forsøger at fange fisken ved at spinne agnet ind enten hurtigt eller langsomt. Agn kan her være spinnere, blink, wobler eller jigs. Disse typer agn skal så efterligne små byttefisk, insekter eller andre fødeemner, der måtte lokke fiskene til at hugge. Visse farvestrålende eller aggressivt udseende blink og spinnere har til opgave ligefrem at provokere fisken til at hugge ved hjælp af eksempelvis stærke farve eller fjer.

Spinnefiskeri er en af de allermest populære former for lystfiskeri. Selv fluerne som kendes fra fluefiskeriet kan bruges som agn på en spinnestang. Her skal man bare rigge et såkaldt bombardaflåd til, og så har man i princippet nogle af de samme fordele, som man kender det fra fluefiskeriet.

Hvilke fisk kan man fange med en spinnestang?

En spinnestang gør dig i princippet i stand til at fange stort set alle typer fisk – fra havørreder på kysten til aborrer og gedder i søerne.

Til lakse- og ørredfiskeri foretrækker nogle fiskere dog fluestænger, men spinnestænger kan også sagtens bruges. Det er bare et spørgsmål om at finde det rigtige blink. Det er dog nok mest et spørgsmål om præferencer, om man vil fiske efter laks og ørred med spinnestang eller fluestang. Omvendt vil de fleste måske nok vælge en spinnestang til fiskeri efter gedder og aborrer i søer og åer, ligesom denne type stang er perfekt til kystfiskeri efter fladfisk. Her skal man nemlig kunne kaste ud på det lidt dybere vand, hvor fladfiskene ligger og gemmer sig.

I sæsonerne er en spinnestang også det, du skal bruge for at fange sild, makrel og hornfisk, når disse arter kommer ind til land på forskellige tidspunkter af sommerhalvåret.

Hvad er en god længde for en spinnestang?

Spinnestænger fås i alle længder, men da de ofte bruges til fiskeri på kysten, er en længde på 9-10 fod eller endda endnu længere et godt udgangspunkt. Det er de, fordi man på kysten gerne vil ud over det lave vand og de første rækker og revler med tangskove og andet vegetation, da mange fisk står lidt længere ude på dybere vand.

Man kan så omvendt med fordel vælge en lidt kortere stang til søer, åer eller put and take-søer, da det her ikke altid er nødvendigt at have en stang, der kan kaste langt. I søer og åer er præcision ofte lige så vigtigt, for eksempel hvis man skal kaste langs bredden eller ind under en brink. Det er kortere stænger bedre til.

Hvilke mærker udvikler gode spinnestænger?

Du kommer til at bruge din spinnestang i mange år. Derfor kan du ligeså godt købe en spinnestang af høj kvalitet. Vælg en spinnestang fra en velkendt producent som har flere års erfaring med udvikling af spinnestænger. Derudover skal du også kigge på producentens omdømme. Alle de spinnestænger som er en del af vores test, er udviklet af mærker du kan stole på. Herunder har vi listet en række mærker, som har flere års erfaring med udvikling af spinnestænger, har et godt omdømme og leverer god kvalitet.

5/5 - (20 votes)

Indholdsfortegnelse

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *