Fluestang – Komplet test og guide

fluestang

Artiklen indeholder reklamelinks. Artiklen er skrevet i samarbejde med PlantPare.dk

I Danmark har vi over 600.000 lystfiskere, og det skyldes, at Danmark har en enestående kystlinje, som de færreste kan måle sig med. Fluefiskeri er en populær form for lystfiskeri i Danmark, som dyrkes af mange lystfiskere. Her er fluestangen et nødvendigt fiskegrej for at dyrke fluefiskeri til fulde – men hvilken fluestang skal du vælge?

Nedenfor afslører vi de 10 bedste fluestænger i 2019. Det er alt lige fra den bedste allround fluestang til den bedste billig fluestang. Læs også vores guide for mere information om at vælge den rette fluestang og se vores svar på de ofte stillede spørgsmål til fluestang. Har du også brug for en spinnestang? Så læs vores spinnestang test, hvori vi afslører de bedste spinnestænger i 2019.

Fluestang test

Herunder kan du læse mere om de 10 bedste fluestænger i 2019. Det er alt lige fra den bedste allround fluestang til bedste fluesæt. Med andre ord er der lidt til enhver smag og ethvert budget.

Bedste allround-fluestang

1. Sage Foundation

Sage Foundation

Vil du godt fra start i fluefiskesporten eller mangler du en højkvalitetsstang, så er her et rigtigt godt bud. Testens førsteplads indtages nemlig af denne fine fluestang fra Sage. Her er ganske vist tale om en stang i den dyrere ende (2.999 kroner), men så får man også 25 års garanti. Stagen har en hurtig aktion, hvilket gør den eminent til lange kast.

Med til stangen følger en rør til at opbevare den i.

Køb Sage Foundation

Bedste fluestang til put and take

2. Sage Dart

Sage Dart

Amerikanske Sage kan et eller andet, når det kommer til at sende fremragende fluestænger på markedet. Andenplads går nemlig igen til producenten fra det nordvestlige USA.

Her har vi at gøre med en rigtig feinschmecker-stang til den kræsne fluefisker. Stangen er kort og kaster meget præcis, hvilket gør den yderst velegnet til fiskeri i åer og småsøer som for eksempel put and take-søer, hvor der kan være mange små hjørner og pynter, man skal kaste omkring.

Der er dog ikke noget småt over prisen. Knap 6.000 kroner skal du slippe for denne sag. Men så får du også 25 års garanti og et godt etui med.

Køb Sage Dart

Bedste fluestang til kysten

3. Guideline NT8

Guideline NT8

Skal man på kysten efter havørreder, er denne Guideline NT8 stang et rigtigt godt bud. Stangen er fremstillet i letvægtscarbon, har lækkert korkgreb og medium aktion. Der er tale om en holdbar og forholdsvis stærk konstruktion, så du snildt kan svinge stangen i blæst ved kysten.

Den er desuden delt i seks stykker, hvilket gør den meget nem at have med på tur.

Køb Guideline NT8

Bedste UL/ultralet fluestang

4. Orvis Recon

Om det er de store søer nær den canadiske grænse, de endeløse kyststrækninger eller de mange brusende floder i bjergene, der gør det, er ikke til at sige, men amerikanerne kan bare lave fluestænger.

Her har vi for eksempel denne stang fra Orvis, der udmærker sig ved sin lave vægt. Den vejer blot omkring 80 gram. Den har gode kasteegenskaber grundet en medium aktion. Stangen kan deles i fire dele.

Køb Orvis Recon

Bedste billige fluestang

5. Orvis Clearwater

Orvis Clearwater

Orvis vinder prisen for bedste billige fluestang med denne Clearwater fluestang. Stangen koster 1.999 kroner, hvilket er lavest i denne guide.

Stangen er har halvaktion, hvilket betyder, at den bøjer midt på stangen, når man kaster. Det gør den således til en god allround-stang, der både kan bruges i åer, søer og på kysten. Også Orvis kører her med 25 års garanti, så der er ikke noget at være bange for, selvom det er listens billigste stang.

Til stangen medfølger et etui.

Køb Orvis Clearwater

Bedste rejse-fluestang

6. Orvis Frequent

Orvis Frequent

Skal man en tur til Sverige eller måske endda Canada for at fiske med flue i de store floder, kunne denne rejsestang fra Orvis være en mulighed. Her får man i hvert fald en fluestang, der kan deles i intet mindre end syv dele, så den kun fylder minimalt.

Stangen er desuden let, men har samtidig en god følsomhed. Det er en stang med halvaktion, så den bøjer midtpå og kan bruges til lidt af det hele. Og det er jo meget godt, hvis man skal have den med på tur.

Køb Orvis Frequent

Bedste fluesæt til begynderen

7. Pool 12 Powerfly Combo Fluesæt

Pool 12 Powerfly Combo Fluesæt

Er man ny i fluefiskergamet og på udkig efter en god fluestang til billige penge, er her en god løsning. Denne Pool 12 Combo er en god stang til lettere kystfiskeri og endda let geddefiskeri. Den er udstyret med en Orvis-line, og alligevel koster den kun beskedne 799 kroner.

En udmærket stang til pengene med andre ord og i hvert fald et godt bud på din første fluestang.

Køb Pool 12 Powerfly Combo Fluesæt

Resten af de bedste fluestænger

8. Guideline LPXe

Guideline LPXe

Endnu et godt bud på en allround-fluestang kommer fra Guideline i form af denne LPXe-stang. Det er en let og velafbalanceret stang men samtidig solid og kraftfuld. Den har for eksempel en let men stærk hjulholder. Fluestangen kan deles i fire dele. Stangen kommer i et røretui til at transportere den i.

Køb Guideline LPXe

9. Orvis Superfine Carbon

Orvis Superfine Carbon

Endnu et godt bud på en fluestang til let fiskeri som put and take, åer og småsøer og endnu en stang fra Orvis på listen. Denne Superfine Carbon-stang er med blandt andet på grund af sin fine følsomhed, der gør det muligt for fiskeren at mærke biddet helt ned i håndtaget. Stangen er af kulfiber, hvilket giver gode kasteegenskaber.

Der er desuden tale om en meget flot fluestang med greb af kork og hjulholder af fint metal. Der er 25 års garanti på stangen, som så også koster 3.999 kroner.

Køb Orvis Superfine Carbon

10. Sage Igniter

Sage Igniter

Sage sniger sig lille med på listen en sidste gang med denne Igniter-stang. Stangen er endnu et godt på en fluestang til kysten, da den har en meget hurtig aktion, der gør, at man kan kaste langt og i nærmest alt slags vejr. Det betyder selvfølgelig også, at det ikke just er nogen begynder stang, men mere et valg for den øvede kystfluefisker. Det ses også på prisen, der ligger på hele 7.699 kroner. Der medfølger naturligvis stofetui til stangen, der også har 25 års garanti.

Køb Sage Igniter

Fluestang guide

At vælge en fluestang kan være en meget besværlig proces. Fluestænger er bare lidt mere avanceret end andre fiskestænger. Der er mere man skal tage højde for, og derfor bør du have en basisviden. For en grundlæggende viden om fluestangen, kan hjælpe dig med at vælge den rette fluestang. Denne guide giver dig en grundlæggende viden om fluestangen.

  • Klasser
  • Materiale
  • Længde
  • Aktion
  • Kastevægt
  • Dele
  • Øjer
  • Håndtag
  • Pris

Klasser

Der findes flere klasser inden for fluefiskeriet. Klasserne inddeler fluestængerne efter anbefalet vægt til linerne. Klasserne går i princippet fra 0 til 14 eller mere, men det er dog først, når vi når til omkring klasse 4-5, at det bliver relevant i forhold til dansk fiskeri. Her snakker vi det meget lette fiskeri. Klasse 6 og 7 anses som gode allroundklasser, det vil sige, at de kan bruges til stort set al fiskeri – både på kyst, i søer og åer, og i put and take. Det gør derfor også disse klasser til gode begynderklasser.

Materiale

Fluestænger var engang lavet af bambusstænger men er i dag mest lavet af carbon/kulstof. Dette materiale er nemlig utrolig stærkt og holdbart men samtidig smidigt og bøjeligt. Og så er det først og fremmest let. Fluestænger kan også være fremstillet af fiberglas. Dette materiale er endnu stærkere end kulstof men også tungere.

Længde

Længden på fluestangen afhænger meget af den type fisk og dermed det fiskeri, du går efter. Længere, kraftigere stænger er gode til kystfiskeri og fiskeri efter store fiskearter, men det omvendte som udgangspunkt gør sig gældende med korte, lette stænger (se punktet under ofte stillede spørgsmål).

En længde på 9 fod er som regel en god allroundlængde.

Aktion

Aktionen på fluestangen angiver, hvordan og hvor meget, fiskestangen bøjer og hvorhenne på stangen. Nogle stænger bøjer højt oppe ved spidsen, når der er belastning på – kaldet topaktion – andre bøjer midt på, dette kaldes halvaktion. Endelig er der fiskestænger, der giver sig helt nede ved grebet. Det hedder helaktion.

Disse forskelle er vigtige for, hvilken type fiskeri, du går efter. En stang, der bøjer i spidsen vil være meget præcis men kan til gengæld ikke kaste så langt. Det omvendte gør sig gældende med stænger med helaktion. Her vil man kunne kaste langt men knapt så præcis. Denne type stang vil være god på kysten men ikke så brugbar i åerne. En gylden middelvej er selvfølgelig en stang med halvaktion, hvor stangen bøjer på midten.

Aktionen har også betydning for, hvor hårdt det er nødvendigt at kaste. Fisker man med en blød stang med topaktion, skal der lægges flere kræfter i et kast for at komme langt ud i vandet, mens en hårdere stang med helaktion blot kræver lette svirp for at slynge fluen ud.

Kastevægt

Det er vigtigt at afstemme, hvilken kastevægt man vil have på sin fluestang. Det gør man ved at matche linen med stangens klasse. Det handler også om at afgøre med sig selv, hvilken type fisk man går efter. For det bestemmer, hvilke fluer der skal på. Og da fluerne kan have forskellig vægt, er det nødvendigt at have en line, der passer til. Ellers mister man følingen og kontrollen med fluen i kastet.

Når man gør sig det klart, hvilken type fisk man er på jagt efter, ved man også lidt om, hvor i vandet de står. Er det fisk, der hugger i overfladen, skal man have en tørflue, der ikke synker, men er det omvendt en fisk, der står på bunden, skal man naturligvis bruge en flue, der synker. Her spiller linens vægt også ind, da man både kan få lette og tunge liner, der enten flyder eller synker.

Dele

Hvor mange dele, fluestangen kan adskilles i, har først og fremmest betydning for, hvor let og komfortabel den er at transportere. Jo flere dele, jo kortere kan den blive, og jo lettere er den at have med rundt. Men de mange dele har også en ulempe. For hver deling, fluestangen har, opnår stangen i princippet en potentiel svaghed, idet stangen her vil have et svagt punkt under belastning ved bid. Det er selvfølgelig mest et problem efter lang tid, men ikke desto mindre. De mange samlinger kan også have betydning for kasteegenskaberne, da en mere lige og helstøbt stang vil give bedre og mere præcise egenskaber og mere føling.

De fleste stænger i dag er delt i fire dele.

Øjer

Øjerne har betydning for, hvordan trykket fordeler sig på stangen, når der er bid. Jo flere øjer jo bedre, kan man sige, for så fordeler belastningen sig mere jævnt langs stangen, når den bøjer under belastning. Derfor er det en god ide at være opmærksom på, hvor mange og hvor stærke øjerne er, når man køber fluestang.

Håndtag

Håndtag på fluestænger er næsten altid af kork i dag. Dette materiale er lækkert at holde på og flot at se på. Det har også den fordel, at det ikke bliver glat, når det bliver vådt.

Man kan også få greb lavet af plastik eller andet materiale, men det forekommer ikke så ofte.

Pris

Når man skal ud at investere i en ny fluestang, er det vigtigt at skrive bag øret, at pengene primært skal bruges på stang og line og i mindre grad på hjul. Hjulet er groft sagt bare til opbevaring i fluefiskeri.

Det er dog svært at få godt udstyr for under 1.000 kroner, hvis man køber et begyndersæt, hvor alt er inkluderet. Da skal man nok helst smide 1.000 kroner og derover. Kommer man op i et prisleje på 1.500-2.000 kroner, kan man få rigtig god kvalitet. Herefter er det blot budget og smag, der sætter grænsen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en fluestang?

En fluestang er en type fiskestang, der har en lille flue som agn. Modsat spinnestænger, der anvendes til blink, spinnere og andet agn, bruges fluestænger – som navnet antyder – altså kun til fluer. Disse små fluer kan være prydet med fjer eller små duske, der skal imitere små insekter, der falder ned på vandoverfladen. Derfor er fluerne heller ikke større end disse insekter. Fluerne kan have alverdens farver afhængig af, hvilket insekt de skal efterligne, og hvad de skal bruges til at fiske. Nogle ligner bier eller hvepse, andre er endnu mere farvestrålende, mens andre igen er helt hvide eller grå og nærmest anonyme.

Der er ingen vægt i disse fluer, og derfor er det selve linen, der skal udgøre den nødvendige vægt til at kaste fluerne ud i vandet. Modsat spinnestænger, hvor man ofte har vægtlodder på agnet, hvis det da ikke er tungt nok i sig selv.

Linen en fluen kastet så ud ved at svinge stangen frem og tilbage for at opnå den rette kraft. Dette kræver utvivlsomt mere teknik end spinnefiskeri. Når fluen lander på vandet, hales den langsomt ind ved at hive i linen med hånden; hjulet bruges altså kun til at opbevare linen på, i hvert fald indtil man har bid. På en spinnestang haler man jo ind med hjulet hele tiden.

Fluefiskeri er typisk en form for fiskeri, man når til efter spinnefiskeriet. Mange starter altså med spinnestangen, inden de senere stifter bekendtskab med fluefiskeriet. Det skyldes nok, at spinnefiskeriet er lettere at gå i gang med, kræver mindre teknik og er mere tilgængeligt. Fluefiskeri er derimod anset som en lidt mere krævende og teknisk form for lystfiskeri for de mere øvede fiskere.

Hvor mange fiskearter kan man fange med en fluestang?

Der er som udgangspunkt ikke nogen grænse for, hvad der kan fanges på fluestang. Det mest almindelige er nok ørreder, stalling og laks, men også ferskvandsfisk som aborre og gedder bider af og til på en lækker flue.

Det afhænger af fluer og udstyr. Har man sat sig lidt ind i, hvor man kan fiske hvad og hvordan, er der masser af muligheder med fluefiskeriet.

Hvilken længde skal en fluestang have?

Længden på din fluestang afhænger af, hvad du vil fange med den. Det er det korte svar. Der findes ingen “korrekt” eller “standard” længde på stængerne. De fleste fluestænger er godt nok omkring 9 fod lange, men det er nok mest et udtryk for, at 9 fod er ca. midt på længdeskalaen, når vi snakker fluestænger (nogle fluestænger er op til 15-16 fod lange).

Så længden afhænger meget af, hvilke typer fisk, man går efter og hvorhenne, man fisker efter dem. Er det i en lille å, vil en mindre stang være perfekt, men er det på kysten eller endda på åbent hav, skal man naturligvis helst have en længere stang, der kan kaste længere ud. Men størrelsen af de fisk, man går efter, har også betydning. Går man efter store, stærke gedder og laks, må man have en kraftig stang og en ditto line. Er det omvendt små bækørreder, man jagter, kan lettere udstyr nok gøre det.

Der er også en sammenhæng mellem line og stang. De skal helst passe sammen i vægtklasse. Disse oplysninger står som regel angivet på stængerne. En tung line på en lang eller kraftig stang. Og omvendt. Og linens vægt har betydning for, hvor nemt det er at kaste fluerne ud. En let flue er svær at kaste ret langt, med mindre man har monteret en tung line, der lægger mere vægt bag og dermed mere sving og kraft i kastene. Så typen af fluer, man bruger, har også noget at sige. Og det bestemmes jo som bekendt i høj grad af, hvilken fiskeart man vil fange.

Hvilke mærker udvikler gode fluestænger?

Fluestangen er noget de færreste lystfiskeri-mærker tilbyder i deres udvalg af fiskegrej. De mærker, som tilbyder unikke fluestænger, er dem som specialiserer sig i udvikling af fluefiskegrej. Det er blandt andre Sage og Vision. Men sommetider lanceres nye mærker som for eksempel det danske fluefiskeri mærke Salmologic. Som du nok kan fornemme, er der mange mærker, som udvikler fluestænger. Vi anbefaler, at du køber en fluestang fra en af nedenstående mærker.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *