En god fluestang er vigtig for den optimale fiskeoplevelse, hvad enten du er nybegynder eller øvet lystfisker. Stangens vægt, balance og følsomhed er afgørende for præcision og komfort ved kastet.
Chefredaktør og lystfisker Camilla Bjerrum vil i denne test vise dig hvilke fluestænger, der opfylder kravene til kvalitet og ydeevne. Se de bedste herunder.
Hvert produkt, vi anbefaler, er nøje udvalgt af vores erfarne redaktion. Skulle du beslutte dig for at købe gennem et af vores links, kan det resultere i, at vi modtager en provision. Læs mere.
Bedste fluestang i test
TFO Mangrove Coast fluestangen imponerer med sin alsidighed og præcision, hvilket har fortjent den titlen som bedste fluestang i test. Designet af fiskelegenden Flip Pallot, er stangen fremstillet til at give en optimal balance imellem kraft og finesse, hvilket gør den velegnet til både nybegyndere og erfarne lystfiskere. Stangens konstruktion i IM carbon fibre sikrer både lethed og holdbarhed, og den passer til en bred vifte af fiskesituationer. En mat finish reducerer genskin fra solen, hvilket er detaljen, der adskiller en god fisketur fra en frustrerende én.
Annonce
Bedste billige fluestang i test
Scierra D-Fly fluestangen er en imponerende model, der leverer stor værdi for en overkommelig pris. Dens alsidige design gør den velegnet til både nybegyndere og erfarne fluefiskere, der søger pålidelig ydeevne uden at sprænge budgettet. Den er konstrueret med en medium-aktion, som giver god kontrol og præcision ved kastning. Stangen er også letvægtig, hvilket reducerer trætheden under længere fisketure. Øjerne og håndtaget er veludførte og vedholdende, hvilket understøtter en lang levetid og komfortabel anvendelse. Samlet set er denne fluestang et fremragende valg for dem, der ønsker både kvalitet og økonomi.
Annonce
Bedste premium fluestang i test
Scott Sector Fluestang er en sand mester indenfor premium-segmentet af fluestænger. Den overbeviser med sin avancerede teknologi og har med sin lette, men stærke konstruktion, særligt designet til saltvandsfiskeri, imponeret i min test. Det er klart, at Scott har investeret i kvalitetsmaterialer og en produktionsproces, der sætter standarden højt. Stangen føles ekstremt velafbalanceret og responsiv i hånden, hvilket giver en uovertruffen kontrol og præcision ved kast. Den leveredes ydeevne matcher uden tvivl dens status som bedste premium fluestang.
Annonce
Bedste fluesæt
Greys K4ST fluesæt fremstår som det ypperlige valg for den passionerede lystfisker. Med sin anerkendelse som bedste fluesæt, leverer dette sæt en imponerende blanding af funktionalitet og kvalitet. Stangen er let i hånden, men tilbyder tilstrækkelig backbone til at kæmpe med større fisk. Det velafbalancerede design og den høje byggekvalitet gør sættet til en fornøjelse at bruge hele dagen ved vandet. Hertil kommer, at det inkluderede fluehjul og forfort kommer klar til brug, hvilket betyder mindre forberedelsestid og mere fisketid.
Annonce
Bedste UL (letvægts) fluestang
Hardy Marksman Z Single Hand fluestangen er en enestående kombination af elegance og funktionalitet. Som vinder af titlen for bedste UL fluestang leverer den en overlegen ydeevne med sin superlette konstruktion. Kvaliteten mærkes i det præcise kast og responsivitet, der gør fiskeri til en leg, selv for den kræsne lystfisker. Det elegante design og den førsteklasses finish afspejler Hardy’s dedikation til håndværk. Denne stang er et must-have for enhver som værdsætter kvalitet og en letvægtsoplevelse når fluerne skal præsenteres for drømmefisken.
Annonce
Lystfiskermagasinets målsætning er at tilbyde indgående og pålidelige anmeldelser af produkter relateret til lystfiskeri. Vores ekspertteam, med specialiseret viden inden for områder som bæredygtigt fiskeri, undervandsjagt, sportsfiskeri, og akvakultur, sikrer, at alle vores anmeldelser hviler på en solid base af teknisk indsigt og praktisk erfaring.
Bedømmelseskriterier
Produkterne bedømmes efter centrale faktorer, herunder funktionalitet, holdbarhed, innovation, prisværdighed, design, tilgængelighed, brandets troværdighed og miljøpåvirkning. Vores testproces består af:
Denne tilgang sikrer, at de produkter vi anbefaler, ikke kun møder vores stringente krav, men også adresserer de reelle behov og forventninger blandt lystfiskere.
At vælge en fluestang kan være en meget besværlig proces. Fluestænger er bare lidt mere avanceret end andre fiskestænger. Der er mere man skal tage højde for, og derfor bør du have en basisviden. For en grundlæggende viden om fluestangen, kan hjælpe dig med at vælge den rette fluestang. Denne guide giver dig en grundlæggende viden om fluestangen.
Der findes flere klasser inden for fluefiskeriet. Klasserne inddeler fluestængerne efter anbefalet vægt til linerne. Klasserne går i princippet fra 0 til 14 eller mere, men det er dog først, når vi når til omkring klasse 4-5, at det bliver relevant i forhold til dansk fiskeri. Her snakker vi det meget lette fiskeri. Klasse 6 og 7 anses som gode allroundklasser, det vil sige, at de kan bruges til stort set al fiskeri – både på kyst, i søer og åer, og i put and take. Det gør derfor også disse klasser til gode begynderklasser.
Fluestænger var engang lavet af bambusstænger men er i dag mest lavet af carbon/kulstof. Dette materiale er nemlig utrolig stærkt og holdbart men samtidig smidigt og bøjeligt. Og så er det først og fremmest let. Fluestænger kan også være fremstillet af fiberglas. Dette materiale er endnu stærkere end kulstof men også tungere.
Længden på fluestangen afhænger meget af den type fisk og dermed det fiskeri, du går efter. Længere, kraftigere stænger er gode til kystfiskeri og fiskeri efter store fiskearter, men det omvendte som udgangspunkt gør sig gældende med korte, lette stænger (se punktet under ofte stillede spørgsmål).
En længde på 9 fod er som regel en god allroundlængde.
Aktionen på fluestangen angiver, hvordan og hvor meget, fiskestangen bøjer og hvorhenne på stangen. Nogle stænger bøjer højt oppe ved spidsen, når der er belastning på – kaldet topaktion – andre bøjer midt på, dette kaldes halvaktion. Endelig er der fiskestænger, der giver sig helt nede ved grebet. Det hedder helaktion.
Disse forskelle er vigtige for, hvilken type fiskeri, du går efter. En stang, der bøjer i spidsen vil være meget præcis men kan til gengæld ikke kaste så langt. Det omvendte gør sig gældende med stænger med helaktion. Her vil man kunne kaste langt men knapt så præcis. Denne type stang vil være god på kysten men ikke så brugbar i åerne. En gylden middelvej er selvfølgelig en stang med halvaktion, hvor stangen bøjer på midten.
Aktionen har også betydning for, hvor hårdt det er nødvendigt at kaste. Fisker man med en blød stang med topaktion, skal der lægges flere kræfter i et kast for at komme langt ud i vandet, mens en hårdere stang med helaktion blot kræver lette svirp for at slynge fluen ud.
Det er vigtigt at afstemme, hvilken kastevægt man vil have på sin fluestang. Det gør man ved at matche linen med stangens klasse. Det handler også om at afgøre med sig selv, hvilken type fisk man går efter. For det bestemmer, hvilke fluer der skal på. Og da fluerne kan have forskellig vægt, er det nødvendigt at have en line, der passer til. Ellers mister man følingen og kontrollen med fluen i kastet.
Når man gør sig det klart, hvilken type fisk man er på jagt efter, ved man også lidt om, hvor i vandet de står. Er det fisk, der hugger i overfladen, skal man have en tørflue, der ikke synker, men er det omvendt en fisk, der står på bunden, skal man naturligvis bruge en flue, der synker. Her spiller linens vægt også ind, da man både kan få lette og tunge liner, der enten flyder eller synker.
Hvor mange dele, fluestangen kan adskilles i, har først og fremmest betydning for, hvor let og komfortabel den er at transportere. Jo flere dele, jo kortere kan den blive, og jo lettere er den at have med rundt. Men de mange dele har også en ulempe. For hver deling, fluestangen har, opnår stangen i princippet en potentiel svaghed, idet stangen her vil have et svagt punkt under belastning ved bid. Det er selvfølgelig mest et problem efter lang tid, men ikke desto mindre. De mange samlinger kan også have betydning for kasteegenskaberne, da en mere lige og helstøbt stang vil give bedre og mere præcise egenskaber og mere føling.
De fleste stænger i dag er delt i fire dele.
Øjerne har betydning for, hvordan trykket fordeler sig på stangen, når der er bid. Jo flere øjer jo bedre, kan man sige, for så fordeler belastningen sig mere jævnt langs stangen, når den bøjer under belastning. Derfor er det en god ide at være opmærksom på, hvor mange og hvor stærke øjerne er, når man køber fluestang.
Håndtag på fluestænger er næsten altid af kork i dag. Dette materiale er lækkert at holde på og flot at se på. Det har også den fordel, at det ikke bliver glat, når det bliver vådt.
Man kan også få greb lavet af plastik eller andet materiale, men det forekommer ikke så ofte.
Når man skal ud at investere i en ny fluestang, er det vigtigt at skrive bag øret, at pengene primært skal bruges på stang og line og i mindre grad på hjul. Hjulet er groft sagt bare til opbevaring i fluefiskeri.
Det er dog svært at få godt udstyr for under 1.000 kroner, hvis man køber et begyndersæt, hvor alt er inkluderet. Da skal man nok helst smide 1.000 kroner og derover. Kommer man op i et prisleje på 1.500-2.000 kroner, kan man få rigtig god kvalitet. Herefter er det blot budget og smag, der sætter grænsen.
En fluestang er en type fiskestang, der har en lille flue som agn. Modsat spinnestænger, der anvendes til blink, spinnere og andet agn, bruges fluestænger – som navnet antyder – altså kun til fluer. Disse små fluer kan være prydet med fjer eller små duske, der skal imitere små insekter, der falder ned på vandoverfladen. Derfor er fluerne heller ikke større end disse insekter. Fluerne kan have alverdens farver afhængig af, hvilket insekt de skal efterligne, og hvad de skal bruges til at fiske. Nogle ligner bier eller hvepse, andre er endnu mere farvestrålende, mens andre igen er helt hvide eller grå og nærmest anonyme.
Der er ingen vægt i disse fluer, og derfor er det selve linen, der skal udgøre den nødvendige vægt til at kaste fluerne ud i vandet. Modsat spinnestænger, hvor man ofte har vægtlodder på agnet, hvis det da ikke er tungt nok i sig selv.
Linen en fluen kastet så ud ved at svinge stangen frem og tilbage for at opnå den rette kraft. Dette kræver utvivlsomt mere teknik end spinnefiskeri. Når fluen lander på vandet, hales den langsomt ind ved at hive i linen med hånden; hjulet bruges altså kun til at opbevare linen på, i hvert fald indtil man har bid. På en spinnestang haler man jo ind med hjulet hele tiden.
Fluefiskeri er typisk en form for fiskeri, man når til efter spinnefiskeriet. Mange starter altså med spinnestangen, inden de senere stifter bekendtskab med fluefiskeriet. Det skyldes nok, at spinnefiskeriet er lettere at gå i gang med, kræver mindre teknik og er mere tilgængeligt. Fluefiskeri er derimod anset som en lidt mere krævende og teknisk form for lystfiskeri for de mere øvede fiskere.
Der er som udgangspunkt ikke nogen grænse for, hvad der kan fanges på fluestang. Det mest almindelige er nok ørreder, stalling og laks, men også ferskvandsfisk som aborre og gedder bider af og til på en lækker flue.
Det afhænger af fluer og udstyr. Har man sat sig lidt ind i, hvor man kan fiske hvad og hvordan, er der masser af muligheder med fluefiskeriet.
Længden på din fluestang afhænger af, hvad du vil fange med den. Det er det korte svar. Der findes ingen “korrekt” eller “standard” længde på stængerne. De fleste fluestænger er godt nok omkring 9 fod lange, men det er nok mest et udtryk for, at 9 fod er ca. midt på længdeskalaen, når vi snakker fluestænger (nogle fluestænger er op til 15-16 fod lange).
Så længden afhænger meget af, hvilke typer fisk, man går efter og hvorhenne, man fisker efter dem. Er det i en lille å, vil en mindre stang være perfekt, men er det på kysten eller endda på åbent hav, skal man naturligvis helst have en længere stang, der kan kaste længere ud. Men størrelsen af de fisk, man går efter, har også betydning. Går man efter store, stærke gedder og laks, må man have en kraftig stang og en ditto line. Er det omvendt små bækørreder, man jagter, kan lettere udstyr nok gøre det.
Der er også en sammenhæng mellem line og stang. De skal helst passe sammen i vægtklasse. Disse oplysninger står som regel angivet på stængerne. En tung line på en lang eller kraftig stang. Og omvendt. Og linens vægt har betydning for, hvor nemt det er at kaste fluerne ud. En let flue er svær at kaste ret langt, med mindre man har monteret en tung line, der lægger mere vægt bag og dermed mere sving og kraft i kastene. Så typen af fluer, man bruger, har også noget at sige. Og det bestemmes jo som bekendt i høj grad af, hvilken fiskeart man vil fange.
Fluestangen er noget de færreste lystfiskeri-mærker tilbyder i deres udvalg af fiskegrej. De mærker, som tilbyder unikke fluestænger, er dem som specialiserer sig i udvikling af fluefiskegrej. Det er blandt andre Sage og Vision. Men sommetider lanceres nye mærker som for eksempel det danske fluefiskeri mærke Salmologic. Som du nok kan fornemme, er der mange mærker, som udvikler fluestænger. Vi anbefaler, at du køber en fluestang fra en af nedenstående mærker.
1. Sage Foundation
Vil du godt fra start i fluefiskesporten eller mangler du en højkvalitetsstang, så er her et rigtigt godt bud. Testens førsteplads indtages nemlig af denne fine fluestang fra Sage. Her er ganske vist tale om en stang i den dyrere ende (2.999 kroner), men så får man også 25 års garanti. Stagen har en hurtig aktion, hvilket gør den eminent til lange kast.
Med til stangen følger en rør til at opbevare den i.
2. Sage Dart
Amerikanske Sage kan et eller andet, når det kommer til at sende fremragende fluestænger på markedet. Andenplads går nemlig igen til producenten fra det nordvestlige USA.
Her har vi at gøre med en rigtig feinschmecker-stang til den kræsne fluefisker. Stangen er kort og kaster meget præcis, hvilket gør den yderst velegnet til fiskeri i åer og småsøer som for eksempel put and take-søer, hvor der kan være mange små hjørner og pynter, man skal kaste omkring.
Der er dog ikke noget småt over prisen. Knap 6.000 kroner skal du slippe for denne sag. Men så får du også 25 års garanti og et godt etui med.
3. Guideline NT8
Skal man på kysten efter havørreder, er denne Guideline NT8 stang et rigtigt godt bud. Stangen er fremstillet i letvægtscarbon, har lækkert korkgreb og medium aktion. Der er tale om en holdbar og forholdsvis stærk konstruktion, så du snildt kan svinge stangen i blæst ved kysten.
Den er desuden delt i seks stykker, hvilket gør den meget nem at have med på tur.
4. Orvis Recon
Om det er de store søer nær den canadiske grænse, de endeløse kyststrækninger eller de mange brusende floder i bjergene, der gør det, er ikke til at sige, men amerikanerne kan bare lave fluestænger.
Her har vi for eksempel denne stang fra Orvis, der udmærker sig ved sin lave vægt. Den vejer blot omkring 80 gram. Den har gode kasteegenskaber grundet en medium aktion. Stangen kan deles i fire dele.
5. Orvis Clearwater
Stangen koster 1.999 kroner, hvilket er lavest i denne guide.
Stangen er har halvaktion, hvilket betyder, at den bøjer midt på stangen, når man kaster. Det gør den således til en god allround-stang, der både kan bruges i åer, søer og på kysten. Også Orvis kører her med 25 års garanti, så der er ikke noget at være bange for, selvom det er listens billigste stang.
Til stangen medfølger et etui.
6. Orvis Frequent
Skal man en tur til Sverige eller måske endda Canada for at fiske med flue i de store floder, kunne denne rejsestang fra Orvis være en mulighed. Her får man i hvert fald en fluestang, der kan deles i intet mindre end syv dele, så den kun fylder minimalt.
Stangen er desuden let, men har samtidig en god følsomhed. Det er en stang med halvaktion, så den bøjer midtpå og kan bruges til lidt af det hele. Og det er jo meget godt, hvis man skal have den med på tur.
7. Pool 12 Powerfly Combo Fluesæt
Er man ny i fluefiskergamet og på udkig efter en god fluestang til billige penge, er her en god løsning. Denne Pool 12 Combo er en god stang til lettere kystfiskeri og endda let geddefiskeri. Den er udstyret med en Orvis-line, og alligevel koster den kun beskedne 799 kroner.
En udmærket stang til pengene med andre ord og i hvert fald et godt bud på din første fluestang.
8. Guideline LPXe
Endnu et godt bud på en allround-fluestang kommer fra Guideline i form af denne LPXe-stang. Det er en let og velafbalanceret stang men samtidig solid og kraftfuld. Den har for eksempel en let men stærk hjulholder. Fluestangen kan deles i fire dele. Stangen kommer i et røretui til at transportere den i.
9. Orvis Superfine Carbon
Endnu et godt bud på en fluestang til let fiskeri som put and take, åer og småsøer og endnu en stang fra Orvis på listen. Denne Superfine Carbon-stang er med blandt andet på grund af sin fine følsomhed, der gør det muligt for fiskeren at mærke biddet helt ned i håndtaget. Stangen er af kulfiber, hvilket giver gode kasteegenskaber.
Der er desuden tale om en meget flot fluestang med greb af kork og hjulholder af fint metal. Der er 25 års garanti på stangen, som så også koster 3.999 kroner.
10. Sage Igniter
Sage sniger sig lille med på listen en sidste gang med denne Igniter-stang. Stangen er endnu et godt på en fluestang til kysten, da den har en meget hurtig aktion, der gør, at man kan kaste langt og i nærmest alt slags vejr. Det betyder selvfølgelig også, at det ikke just er nogen begynder stang, men mere et valg for den øvede kystfluefisker. Det ses også på prisen, der ligger på hele 7.699 kroner. Der medfølger naturligvis stofetui til stangen, der også har 25 års garanti.
Lystfiskermagasinet er branchens ældste & største forbrugerråd. Vi leverer testrapporter inden for fiskegrej, fisketøj og marineudstyr. Vi har eksisteret offline siden 2015, og digitalt siden 2019. Vores redaktion består af kendte sportsfiskere samt lystfiskere med mere end 40 års erfaring.
Copyright © 2024 Lystfiskermagasinet | En del af Toft Digital ApS | Mejlgade 16, st .tv, 8000 Aarhus C | CVR: 40853278